skip to Main Content

Nieuw boek: wonen in Amsterdam

Ook je huizen bepalen wie je wordt. Elk huis bouwt aan je eigen verhaal.
Mijn derde boek dat ik nu aan het schrijven ben gaat over wonen in Amsterdam. En welke belangrijke rol huis, straat en buurt spelen in mijn persoonlijke verhuisgeschiedenis.
Het verhaal, met foto’s erbij, geeft een tijdsbeeld van 1950 tot 2003 en is zeker niet puur feitelijk.
Er gebeurt van alles en nog wat, met relaties, familie, poezen en vrienden. Conflicten en gevoelens worden eerlijk beschreven.
En elke verhuizing naar een ander huis vormt een nieuwe bouwsteen in mijn persoon. Van mijn 12 adressen kan ik rustig zeggen: waar ik woonde is altijd heel bepalend geweest voor mijn ontwikkeling.

Ik werd geboren in de Paramaribostraat in Amsterdam Oud-West. En heb daarna op elf andere plekken gewoond. Van Oud-West ging het naar Nieuw-West dat toen een walhalla was van ruimte en vertier. Naar Oud-Zuid 2x, en weer Oud-West, hup naar het Centrum, daar 3x verkast, en weer naar Oud-Zuid. Al schrijvend zie ik aan de hand van al die verschillende adressen hoe Amsterdam geleidelijk groter werd, en veranderde. En ik ook.

Nieuwbouwflats die uit de grond schieten, een Rembrandtpark in wording, die kale bende, fantastisch. Allerhande stakingen die doodnormaal zijn, ook als kamermeisje van Casa, de geweldige love-ins in de Rai. Zes memorabele jaren op het Pius X Lyceum in Nieuw-West. Alle bijbaantjes in studententijd. De legendarische café-cultuur en niet te vergeten de echt Amsterdamse ambiance. Amsterdam met z’n Amsterdammers. No-nonsense, rebelse bravoure, humor. Het zijn maar een paar details van de soundtrack van mijn leven.
Rode draad zijn al die vormende belevenissen, de vrolijke en de minder vrolijke.

Bekijk ik al schrijvend mijn huizen en buurten stuk voor stuk, met mezelf erin, dan is er één gedachte die eruit springt:
een woning moet kloppen met wie je bent. Je straat, buurt, type huis… Het heeft invloed op je denken en doen.
Je woonplek is je basis voor alles, de comfortzone van waaruit je opereert. Spoort dat niet, is die plek niet oké, dan kun je de rest bijna vergeten.
Zo’n plek te vinden, dat is de kunst. En dat gaat stap voor stap.

Enfin, met heel veel plezier ben ik aan het herinneren, speuren en beschrijven. Ga ik ook alle buurten weer langs voor de sfeer van nu.
En voor reflectie op toen. Zo’n terugblik geeft nieuwe inzichten.
Mijn verhaal is nog niet af. Maar wel kan ik al zeggen, na de vele verhuizingen en na een roerige halve eeuw Amsterdam:
waar je woont, is absoluut mede bepalend voor wie je wordt. Elk huis bouwt aan je eigen verhaal.

Back To Top