skip to Main Content

De macht van het verleden

Het bewogen levensverhaal van Lien Verhoeven-Timmermans

Publicatie:

Hardcopy: 120 pagina’s
Auteur: Tineke Verhoeven
Eigenaar: tinekeverhoeven.nl
Uitgever: Pumbo.nl

Met jouw aankoop steun je WNF

Samenvatting

Een schrift met aantekeningen van haar moeder motiveert Tineke Verhoeven na haar moeders overlijden tot een zoektocht naar haar eigen verhaal.
Lien Verhoeven-Timmermans (1917) haalt er herinneringen op aan haar jeugd in een groot katholiek gezin, aan het trauma van een ongewenste zwangerschap in oorlogstijd, en aan haar huwelijk “uit wanhoop”.

Tineke Verhoeven, de 5de van 7 kinderen, in haar voorwoord: ‘Het uitgebreide
verslag kwam bij mij terecht. En daar bleef het jarenlang liggen, ongelezen. Te
druk? Confronterend? Ja. Nu ik het lees, besef ik dat zij meer vertelt dan haar eigen verhaal. “Het verleden is in het nu present,” schrijft mijn moeder. Stukje bij beetje, via haar levensverhaal en mijn persoonlijke kijk op toen en nu, ontrafel ik wat die zin betekent…’

Door haar moeders verhaal opnieuw te vertellen vanuit een persoonlijk perspectief, komt Verhoeven tot nieuwe inzichten. De Macht van het Verleden is non-fictie, maar het leest als een roman.

‘Sober, ontroerend, waardig. Erg goed dat ze zich als schrijver niet achter de
coulissen laat verdrijven, dat maakt het verhaal authentiek. Alle betrokkenen
worden integer neergezet, niet oordelend.’ –Frans Berkelmans

Reviews

In een ruk uitgelezen
“Ik heb het in een ruk uitgelezen en vond het een prachtig en goed geschreven verhaal, die geschiedenis van je moeder. En mooi zoals je de invloed van haar leven, en van haar persoon, op jouw leven en dat van je broers en zus laat zien. Een tijdsbeeld, en ook tragisch, zoals haar ouders haar wegsturen zodra ze ongehuwd een kind krijgt…
De titel van het boek dekt heel goed de lading. En fijn dat er veel foto’s in staan.”

Pauline

Respect voor die generatie
“En wat een vrouw…. Bij ons was het ook een bonte boel. Wat een respect heb ik voor die generatie en voor jouw moeder Lien. Ik heb het in 1 ruk uitgelezen.”

Hanneke B

Meeslepend
“Ik nam het gisteren mee naar de sauna, waar ik een dagje alleen met mezelf was. Ik heb heerlijk gelezen en zag nauwelijks een sauna van binnen omdat ik maar bleef lezen. Net zolang tot ik het uit had. Een meeslepend verhaal. Mooi om te zien hoe je in de loop van het boek steeds meer inzicht en grip op je verleden, je afkomst krijgt en dus op jouzelf als mens. Wat een bijzondere moeder moet jouw moeder geweest zijn. Als ik lees wat zij allemaal voor haar kiezen kreeg, ga ik weer anders naar mijn leven kijken. Wat een luxe hebben wij dan toch als vrouwen met zo’n leven vol vrije keuzes. Ik ben zelf ook bezig met mijn verhaal over drie generaties, het is nog heel pril, maar des te bemoedigender om een kant-en-klaar familieverhaal te lezen. Echt leuk!”

Bianca

Recht uit het hart
“Ik heb je boek in mijn vakantie gelezen, had het binnen twee dagen uit, kon niet stoppen met lezen. Goed gedaan, Tineke! Zowel jij als je moeder zijn open in het boek, waardoor ik het prettig lezen vind. Ik zat er helemaal in, leefde met jou en je moeder mee. Wat kon je moeder goed schrijven, zeg. Zo helemaal zonder opsmuk, volkomen recht uit het hart, geen woord te veel. Ik kreeg bij haar citaten ook het gevoel dat ze gevoelsmatig alleen stond, het voelde kaal, zeg maar (weet niet hoe ik het anders moet omschrijven). Daardoor erg ontroerend.”

Edwin O

Herkenning
“Erg goed! Ik heb het in één ruk uitgelezen. Wat een bijzonder verhaal, maar voor mij ook herkenbaar. Dat is denk ik ook de kracht, veel mensen zullen zich erin herkennen.”

Louis B

Een indringend en ontroerend familieverhaal
“Een boek dat leest als een trein. Het is een indringend en ontroerend familieverhaal en het geeft een goed tijdsbeeld van Nederland vlak na de oorlog. Het vertelt het verhaal van de moeder van de auteur. Haar levensloop doet je beseffen dat het nog niet zo heel lang geleden is dat vrouwen nauwelijks bewegingsvrijheid en ontplooiingsmogelijkheden hadden. Met alle ongelukkige consequenties van dien. Iets wat nu (gelukkig) heel anders is. Het allerknapste aan het boek vind ik de inlevende en neutrale toon. Dat maakt het verhaal van de moeder des te aangrijpender. De foto’s verluchtigen het verhaal en maken het menselijk. De titel is heel goed gekozen. Deze familiegeschiedenis toont dat ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden hun sporen nalaten in volgende generaties. Het verleden houdt macht over het heden en de toekomst.”

Carolina
Back To Top