skip to Main Content

Inspirerend leiderschap, het bestaat!

Laatst moest ik echt erg lachen toen ik in de krant iets las over leiderschap. Het ging niet over inspirerend leiderschap maar over, wat ik denk dat het tegenovergestelde is, lerend leiderschap. Nu is er niks mis met ‘lerend’. Wie begint te cheffen, gaat dat leren, stap voor stap, tot ooit het inspirerend leiderschap is bereikt. En leren is leuk. Maar grappig vooral was de toevoeging dat dat modern leiderschap zou zijn. Hoezo modern, denk je dan? Nou, de lerende leider is feilbaar, en die kan fouten maken. Wow. Hoe modern wil je het hebben… Dat er toevallig diverse nogal grote fouten van deze leiders, politici, uit de doos kwamen, is iets anders. Met ‘modern’ geven ze er een sexy tintje aan. Maar lerend leiderschap is natuurlijk zo oud als de wereld, en het is heel bijzonder als dat vroeg of laat wordt omgezet in inspirerend leiderschap. Dat gebeurt niet zo vaak. Maar we willen ze wel! Geef ons liever inspirerende leiders dan gewone doorsnee bazen.
Want wat is het verschil?

Inspirerend leiderschap en de X-factor

Ja, weten we, het werkt gewoon leuker als onze baas inspirerend is. En we komen dan veel beter uit de verf. Ga jezelf maar na: heb je wel eens de mazzel van een inspirerend leider gehad?
Van al mijn bazen kan ik er maar een of twee bedenken, nee drie. Maar dat zijn wel meteen mensen aan wie ik heel goede herinneringen bewaar en met wie ik super fijn gewerkt heb. En goed presteerde ook, of juist!
Stiekem vraag ik me af of ik die fase zelf heb bereikt…
‘Een mens doet z’n best, en god doet de rest,’ hielp mijn moeder me vroeger op weg. En zo is het, er is inderdaad nog een X-factor.

Inspirerend leiderschap: sturing en plezier

Als ik die drie chefs voor me zie –de een was hoofdredacteur in New York, de ander in Amsterdam en de ander was uitgever toen ik hoofdredacteur was– dan zie ik hun enthousiasme. Vrouwen die er lol in hadden en dat uitstraalden. Ja, toevallig alle drie vrouw. Ze konden heel goed verwoorden wat ze wilden, en namen daar ook de tijd voor. Soms met beeld erbij, dat sprak nog meer aan. Inspirerend was verder dat ze wisten wat ze wilden. Ze gaven duidelijk aan wat wel en wat niet, en waarheen en waarom, je stak er wat van op. Ze lachten ook graag.
En ik had het gevoel dat er echt contact was, ze keken je aan, luisterden, stelden vragen, waren geïnteresseerd in wat jij vertelde en deed. Niet dat alles altijd goed was, maar het was heel ontspannen. Alles leek hun makkelijk af te gaan, relaxed, zelfs een beetje wijs.
Dat is inspirerend leiderschap, denk ik: de een vult de ander aan, je bent samen een team, je hebt zin om te werken en dan haal je ook nog mooie resultaten waar je allebei trots op bent.

Het geheim van goed contact

Het is niet voor niks dat ik als voorbeeld een topruiter als Anky van Grunsven en Edward Gal beschrijf in mijn boek ‘Managen als een ruiter’. Eigenlijk doen zij met hun paard precies zo. Vakkennis natuurlijk, ervaring, training en uren maken, dat ook. Maar het geheim van goed contact, de kunst van luisteren, je gevoel gebruiken (en dat is te leren!), er lol in hebben… Mooi samenspel. Beteugelen én ruimte laten. En deze professionals kunnen er prachtig over praten! Kun je zo toepassen op de werkvloer. Ik zie topruiters als echte leiders, inspirerende leiders. Waar er maar zo weinig van zijn. Maar ze zijn er wel, dat is het goede nieuws.

Wil je reageren of meer weten? Stuur me een bericht.

Back To Top